Vízelvezetés és szikkasztás

A globális felmelegedés egyik tipikus következménye, hogy egyre gyakrabban alakulnak ki rövid ideig tartó, rendkívül intenzív záporok, esők. Ilyenkor nem egyszer bokáig ér a víz az utcán, az aluljárókban, de sajnos a pincénkben is. Hogyan védekezzünk az ilyen hirtelen lezúduló esők ellen?

A vízelvezetés egy jelentős probélma, ha leszakad az ég (Forrás: Shutterstock)

Mit lehet kezdeni a lezúdult vízzel?

Az esővízzel alapvetően két dolgot lehet csinálni:

  1. elvezetni,

  2. elszikkasztani.

Az elvezetéskor az alap koncepció az, hogy egy előre kiépített rendszer segítségével utat mutatunk a víznek, amerre elfolyhat úgy, hogy azzal nem okoz problémát.

Elszikkasztásról akkor beszélünk, ha a lehullott csapadékot helyben beleszivárogtatjuk a talajba.

Nézzük meg részletesebben ezeket.

Vízelvezetés

A víz a természeténél fogva mindig lefele folyik. Ha tehát azt az elvet követjük, hogy a lefele irányuló mozgásában utat mutatunk neki, akkor elkerülhetjük a gondokat. Tehát a vízelvezetést mindig szintben fentről lefele haladva kell megoldani. Erre találták fel a tető cserepeket, az ereszeket, a vízelvezető árkokat, a földbe süllyesztett műanyag csöveket, kisebb-nagyobb medreket stb.

A víz elvezetésének véges a kapacitása (Forrás: Shutterstock)

Ezeknek kétségtelen előnye, hogy gyorsan olyan területre lehet a leesett vizet vezetni, ahol már nem okoz problémát… elvileg. Viszont, ha mindenki így csinálja, akkor az intenzív eső esetén hamar jelentkezik a hátránya: véges a kapacitása. Megtelnek az árkok, a csövek nem tudnak újabb vizet felvenni, túlcsordulnak a peremek. Ekkor következik be az, hogy aluljárók, alagutak, pincék, garázsok, utcák telnek meg vízzel.

Esővíz szikkasztás

Bár a leesett esővizet elszikkasztani is lehet, ez az opció sajnos kevésbé van jelen a köztudatban. Az esővíznek egyébként is a talajban van a legjobb helye, ugyanis ez szolgál forrásként az artézi vizek és más talajvizek számára.

A térköveknek, gyeprácsoknak, illetve speciális beton felületeknek is az a célja, hogy az esővizet elszikkasszák. Egy gyors, intenzív, nagy csapadékhozamú zápor esetén azonban esélye sincs ezeknek a térköveknek, burkolóanyagoknak annyi vizet elszikkasztaniuk, hogy a vízelvezető rendszerek ne teljenek meg.

A ContiGrass segít

A ContiGrass blokkosított fű, melyet a gyeprács celláiba kell elhelyezni. Ez nem tölti ki a cellákat, így minden cella egy-egy kisebb tartályként tud funkcionálni. A ContiGrass az esővíz szikkasztásában segít. A gyeprács egyes cellái képesek addig megtartani a vizet, míg az alatta lévő talaj lassan, fokozatosan fel nem veszi azt.

Négyzetméterenként 32-35 liter víz megtartását el tudja végezni a ContiGrass segíségével füvesített gyeprács. Ez hozzávetőlegesen 50 mm hirtelen leesett esővizet jelent, ami idén júniusban orászgászerte egy gyakran látott vendég.

A ContiGrass tehát olyan megoldás, ami hatékonyan néz szembe az intenzív záporok problémájával.

Hogy elkerüld az özönvíz szerű esőkből származó károkat, kérj árajánlatot még ma. Június 30-ig kedvezményes áron kaphatóak termékeink!

Select your currency