Tisztázzunk néhány tévhitet a műfű használatával kapcsolatban

A műfű használatától mind a mai napig sokan ódzkodnak, az esetek döntő többségében indokolatlanul. Többek között ezért éreztük úgy, hogy külön bejegyzést szentelünk a témakörnek.

A cikkben eloszlatjuk tehát a műfű használatával kapcsolatos tévhiteket, rámutatva arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek az otthonunkban történő alkalmazásban.

Sokan ódzkodnak a műfű használatától (forrás: 123RF)

Ezért bizonyulhat előnyösnek a műfű használata az otthonunkban

A modern technológia innovációinak köszönhetően a modern műfű természetes, kifejezetten szép látványt nyújt, és hosszú éveken át képes megőrizni az állapotát. Az udvarunkon lerakott műfű akkor is ritkán sérül, ha kutya vagy gyerek is van a háznál.

Nem kell gondozni, nem gyomosodik, miközben a hirtelen lezúduló nagyobb csapadékmennyiséget is képes hatékonyan elvezetni. A műfű mindezek mellett egyszerűen takarítható, miközben gazdaságos megoldásnak számít.

Mezítláb is egész bátran ráléphetünk, mert a puha szerkezete nem fogja megsérteni a talpunkat. A felülete pedig nem csúszik, ennek köszönhetően a biztonságunkat is szolgálja. Már csak az a kérdés, hogy az otthonunk mely pontjain célszerű alkalmazni.

Pontosan melyik területeknél érdemes műfüvet lerakni?

A természetes látványt nyújtó műfű használata jó ötletnek bizonyulhat minden olyan területen, ahol a gyep fokozott igénybevételnek van kitéve. Ezeken a helyeken a fű rendszeres locsolása, nyírása, trágyázása és szellőztetése sokszor problémás, emiatt a fizikai állapota könnyen romlásnak indulhat.

Az udvar árnyékos részein, a kutya által gyakran lejárt területeken, valamint a gyepráccsal lerakott felületeken tehát jó ötletnek bizonyulhat a műfű alkalmazása. Így jöhet majd szárazság, komolyabb zivatar vagy jégeső, a gyep állapota végig olyan marad, akár újkorában.

Kétségtelen tehát, hogy a műfű sok tekintetben kínál optimális megoldást. Sokan azonban ódzkodnak a használatától, mivel műanyag felhasználásával készül.

A kutya által gyakran használt területre is jó megoldás a műfű (forrás: Shutterstock)

„Most akkor növeljük tovább a műanyagfelhasználást?”

Fontos tisztázni, hogy a műanyag alkalmazási lehetőségei között jócskán akadnak különbségek. A legyártott és már egyszer felhasznált műanyag sorsa például háromféle irányba vezethet:

  • az újrahasznosítás felé,

  • az energiaforrásként történő felhasználás felé,

  • vagy a hulladéklerakóban.

Hogyha újrahasznosított műanyagból készült műfüvet szerzünk be és használunk, azzal gyakorlatilag a fenntarthatóságot támogatjuk. Merthogy az egyszer már felhasznált műanyag így nem a hulladéklerakodókban fog állni, hanem jobb célokat szolgál.

Méghozzá tartósan, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ugyanis alsó hangon is legalább tízévnyi élettartammal tervezhetünk abban az esetben, hogyha tényleg minőségi műfüvet szerzünk be a hosszú távú felhasználás jegyében.

Ha nem újrahasznosított műanyagból készült a műfű, akkor sem kell aggódni. A műfűhöz polietilént használnak fel, amit egy szövet anyagba varrnak bele, és ezt végül latex-szel rögzítik. A latex hevítés hatására eltávolítható a műfűről és mindenféle további teendő nélkül újrahasználható. A szövet anyagból ezt követően könnyen eltávolíthatóak a műfű szálak. A polietilén az egyik legkönnyebben újrahasznosítható műanyag. A visszamaradt szövet pedig ismét sokáig alapot adhat egy műfű szőnyegnek.

Műfűvel a gyeprács tartósan esztétikus kinézete is megvalósítható

Aki már alkalmazott élő füvet a gyeprácshoz, az pontosan tudja, mennyire nehéz mutatványról van szó. Egész egyszerűen azért, mivel a technológia alkalmatlanná teszi a fű természetes fejlődését.

A beton elemek közé lerakott fűmagot az eső könnyen kimossa, a nyári száraz idő és a napsütés könnyen tönkreteszi, miközben könnyen indul gyomosodásnak. Ennek hatására csak vágyálom marad a prospektusokban látható gyönyörű zöld gyeprács fenntartása.

Ezt a problémát lehet könnyedén áthidalni a műfű alkalmazásával. Ezzel a módszerrel ugyanis hosszú éveken át változatlan marad a gyeprács állapota, nekünk pedig nem kell folyton a javításon dolgoznunk és idegeskednünk.

Select your currency