Nélkülözhetetlen tanácsok otthoni kocsibejáró kialakításához

Az otthoni autóbejáró korszerűsítése és esztétikus kialakítása egyre többek számára kerül fel a kipipálandó feladatok listájára. Persze ezt teljes mértékben meg is értjük, hiszen a szemre is tetszetős látvány mellett az igényesen kialakított kocsibejáró használata is komfortosabb. A cikkben a megvalósításhoz adunk néhány hasznos tippet.

Az igényes, szép kocsibeálló a kert szerves része (forrás: 123RF)

Ezért lesz előnyös a gondosan kialakított kocsibejáró

Hogyha az autónkkal nem az utcán szeretnénk parkolni, akkor ideális terepet tudunk kialakítani a számára az udvaron is. Annál is inkább célszerű stabil terepet kialakítani a kocsinknak, mert e nélkül a kerekek mély nyomot vájnak a fűbe, jelentősen rontva az összképet.

A garázs és a bejárat között igényesen kialakított útvonal esős vagy tartósan száraz időben is masszív alapot nyújt a közlekedéshez, ráadásul még javítja is az udvar látványát. Persze a megvalósításhoz néhány alapvető tényezőt nem árt tisztázni.

Fontos kérdések, melyeket még a munka megkezdése előtt célszerű megválaszolni

Első körben döntést kell hoznunk róla, hogy milyen anyagot alkalmazzunk a bejáró alapjához. Lehetőségekből nincs hiány, hiszen az alap kialakításához murvát, mészkövet, kavicsot és még sok egyéb megoldást is használhatunk.

Mindegyik opciónak megvannak a maga előnyei. Hogyha valóban időtálló végeredményt szeretnénk, akkor a felhasznált anyagot precízen el kell egyengetnünk az előre kiásott és előkészített felületen. Az egész folyamatnak ez az egyik legfontosabb munkafázisa.

Szintén fontos kérdésnek számít, hogy a térkövezett, vagy pedig a gyeprácsos kocsibejáró számít jobb választásnak. A válasz az egyéni ízlés, az anyagi lehetőségek, illetve az udvar stílusának függvényében alakulhat.

Sokan preferálják a térkövet, mások viszont a gyeprácsra esküsznek. Részünkről nem cél állást foglalni a kérdésben, mert mindjét opciónál a precíz és gondos kivitelezés a kulcsfontosságú tényező a tartós végeredmény érdekében.

Mindenképp figyeljünk a megfelelő szélességre

Amikor autóbejárót alakítunk ki az udvaron, akkor az útvonal szélessége alsó hangon is legyen meg három méter. Ennek a legfőbb oka, hogyha kellően széles a bejáró, akkor az autóból még esős időben sem a sáros felületre kell kiszállnunk.

Másrészt akkor sem bizonyul majd szűknek az út, hogyha nagyobb méretű gépjármű érkezik hozzánk. A szélességhez kapcsolódik továbbá, hogy a házfaltól törekedjünk legalább másfél méteres távolságot hagyni a kocsibejáró kialakításakor. Így a lehulló csapadék nem közvetlenül a falra fog visszacsapódni, ezáltal kellemetlen beázást sem okozhat.

Továbbá az autóbejáróhoz szükséges kanyarodó ívnek is megfelelően szélesnek kell lennie, hogy könnyedén be lehessen manőverezni rajta. Kifelé hajtva pedig ügyeljünk arra, hogy az úttestről jól látható legyen az autónk, illetve, hogy mi is lássuk az úttesten közlekedőket. Ezzel elkerülhetjük a baleseteket.

Gondoskodjunk az esővíz elfolyásáról is

Amikor a gondosan kialakított autófeljáró a ház vagy a garázs felé lejt, akkor egy-egy kiadós záport követően sokszor tócsában áll a víz az épület szomszédságában. Sőt, szélsőséges esetben a garázs is víz alá kerülhet.

Többek között ezért is érdemes vízfogó csatornát süllyeszteni a felületre, vagy másfajta módon megoldani a víz elszivárgását. A ContiGrass többek között ezért is számít olyannyira előnyös opciónak, hiszen akár az óránként alázúduló 60 milliméternyi esővel is képes megbirkózni.

Fontos a vízelvezetés kiépítése (forrás: Shutterstock)

Az autóbejáró kialakításának hatékony és időtálló megoldása

A kocsibejáró kialakítása komoly munka, amely feltétlenül igénylei az anyagi és fizikai ráfordítást. Ha már rászánjuk magunkat, akkor célszerű törekedni a hosszú éveken át is tartós végeredmény kialakítására.

Pontosan ennek szellemében alkottuk meg a ContiGrass-t, az autóbejárók kialakításához tökéletesen passzoló innovatív megoldást. A telepítése ennyire egyszerű, miközben jó eséllyel tíz éven belül hozzá sem kell majd nyúlnunk.

A kocsibejáró fű blokkjait kényelmes tempóban is lerakhatjuk egy fél délután alatt, így az autónk stabil és esztétikus felületen parkolhat és közlekedhet.

Select your currency