Hogyan válasszuk ki a megfelelő gyeprácsot?

Összegyűjtöttünk néhány szempontot arra, hogy mit kell figyelembe venni, mielőtt gyeprács vásárlásba kezdünk.

 

Hogy kiderüljön, milyen gyeprácsra van szükségünk, néhány kérdést fel kell tegyünk magunknak először.

 1. Milyen célból akarunk létrehozni gyeprácsozott felületet?

 2. Milyen terhelésnek lesz kitéve a gyeprácsozott terület?

 3. Milyen sűrűn lesz használatban a gyeprácsozott terület?

 4. Kell-e gondolnom csatornázásra, esővíz elvezetésre?

 5. Mennyi pénzt vagyunk hajlandóak rááldozni?

 6. Mennyi időnk van a gyeprácsozásra?

 7. Mennyi időt és energiát akarunk a karbantartásra áldozni?

 

 

Ezekre a kérdésekre többféle válasz létezik, most menjünk végig azokon.

 1. Gyeprácsozott felületet többféle okból kifolyólag lehet létrehozni. Vannak, akik csak egy rövid járda szakaszt szeretnének, mások az árok oldalát kívánják stabilizálni, sokan parkolót akarnak létrehozni. A gyeprács nagyon sok helyzetben lehet megfelelő megoldás. A gyeprács fajtájának kiválasztásánál fontos tudni, mi lesz a cél, amire a létrehozandó felületet használni akarjuk. Például egy műanyag gyepráccsal burkolt terület hajlamosabb a sarasodásra, ugyanis ott a rácshoz képest sok a cella. Ezért az ilyen gyeprácsokat gyalogos forgalomra nemjavasoljuk, viszont autók alá vagy rézsűbe, lejtőre (ahol az a cél, hogy a talajt megfogja) alkalmas választás lehet.

 2. Beton gyeprácsból alapvetően 8, 10 és 12 centiméter vastagságú van.Műanyag gyeprácsok ennél rendszerint vékonyabbak, 4 és 6 centiméter között váltakoznak. (Ezektől eltérő méretek is előfordulhatnak, de nem gyakran.) A várható terhelésre vonatkozó kérdés tehát abból a szempontból fontos, hogy ki tudjuk választani a megfelelő teherbírású gyeprácsot. Rendszerint, minél vastagabb egy gyeprács, annál nagyobb terhet elvisel. Miután a vastagság az árral is egyenesen arányos, érdemes megtalálni az arany középutat. Egy gyalogos forgalom alá példáulmár a 10 centiméter vastagság is sok a beton gyeprácsból. Ahova pedig kamionnal is állnak, oda sokszor a 12 centiméteres vastagság szükséges.

 3. A használat sűrűsége a gyeprács típusa miatt lehet fontos, persze ebben egyéni ízlésre hivatkozva el lehet térni. Az azonban elmondható, minél sűrűbben használjuk a gyeprácsot, annál jobban kopik. Igen, még agyeprács is el tud használódni. A kérdés valójában az, szívesebben koptatunk egy szép, drága gyeprácsot, vagy inkább egy olcsóbbat, ami talán nem olyan esztétikus. Ezt mindenki döntse el maga.

 4. A gyeprács képes az esővizet valamilyen hatékonysággal elszikkasztani. Németországban például ez az egyik legnagyobb motiváció a gyeprács használatára, mint burkolóanyag. A gyeprács esővíz szikkasztó képessége attól függ, hogy a cellák mivel vannak feltöltve. A műfüves ContiGrass teljesít ebből a szempontból a legjobban, ugyanis ennek asegítségével a gyeprács négyzetméterenként 30-35 liter vizet is képes tárolni addig, amíg az lassan beszivárog az alatta lévő talajba. A második helyen van a kavicsos feltöltés, ami esetén a gyeprács négyzetméterenként 7-8 liter vizet képes egyszerre tárolni. Az élőfüves ContiGrass alig marad le a kavicsos feltöltéstől, a maga 6,5-7,5 literestárolókapacitásával négyzetméterenként. A legrosszabbul a termőföldesfeltöltés teljesít, ez ugyanis szinte teljesen kitölti a celláktérfogatát, így lényegében nincsen pufferelő kapacitás az esővízelszikkasztására. A termőföld esetén az esővíz elvezetése attól is függ, hogy milyen nedves a talaj: minél nedvesebb, annál kevesebb vizet tud felvenni, annál több víz fog elfolyni a gyeprácsozott területről.
  Ezek a számok természetesen nem minden esetben lényegesek. Rézsűbenhasznált gyeprácsnál például nincs nagy jelentősége. Ezzel szemben azonban egy lejtős garázslejárónál döntő fontosságú: egy nagyobb zápor elárasztja a garázst, vagy nem. Nem tiltott persze a vízelvezető csatorna kialakítása, de láthatjuk, hogy a gyeprács képes a víz elszikkasztására, tehát meg lehet spórolni a csatorna kiépítését.

 5. Az ár és a minőség nem mindig van egyenes arányban egymással.Gyeprácsok esetén azért elmondható, minél drágább, annál jobb anyagbólkészítették. A beton gyeprácsot drágítja az, ha több rétegből áll.Vannak olyan gyártók, akik egy stabil tartórétegre egy vékonyabb, dejobb minőségű kopóréteget tesznek fel a gyártás során. Ez a réteg rendkívül strapabíróvá tehet egy gyeprácsot, de az árban is meglátszik. Olcsóbb gyeprácsok nem rendelkeznek ilyen kopóréteggel, ezek hamarabbtönkre is mennek.
  A beton kezelése is adhat különbséget az árban. Amennyiben a betont kezelik a vízfelvevő képessége ellen, az tovább drágítja a terméket. Egy átlagos beton a saját térfogata 10%-ának megfelelő vizet képes magába szívni. Amennyiben ez a víz télen belefagy a betonba, az roncsolni fogja a gyeprácsot. Egy felületkezelt beton már csak 2-3%-nyi vizet vesz fel, ami jelentősen javíthatja a gyeprács várható élettartamát.
  A műanyag gyeprácsoknál a műanyag minősége befolyásolja az árat. Aműanyag legnagyobb ellensége a Napból származó UV. Egy UV ellenállókezelés a műanyag élettartamát és az árát is növelni fogja.

 6. Ha ma végezni szeretnénk a gyeprácsozással, hogy holnap már használni tudjuk a területet, akkor gondolni kell arra, mivel töltjük fel a cellákat. A cellák ugyanis nem maradhatnak üresen, 20 milliméter feletti szintkülönbség botlásveszélyesnek minősül. Ahogy a vízelvezetés problémakörénél szóba került, többféle megoldás létezik a gyeprács celláinak feltöltésére. A leggyorsabb megoldás természetesen a ContiGrass. Az élőfüves ContiGrass telepítése négyzetméterenként 1-2perc, míg a műfüves akár 5 perc is lehet. Ezek mind megfelelő megoldások botlásveszély szempontjából is. Mind kaviccsal, mind termőfölddel feltölteni a cellákat hosszabb időt vesz igénybe, négyzetméterenként akár negyed órát, huszonöt percet, ráadásul a munkanehezebb, kimerítőbb is. Leglassabb eredménye a termőföldes feltöltésnek lesz, ugyanis ezt fűmaggal szokás füvesíteni. A fű megerősödésére legalább egy hónapot kell várni.

 7. A karbantartás kérdése is legalább olyan fontos, mint a fentiek közül bármelyik. Egy átlagos gyeprács 1-2 év alatt elveszti igényes, szép kinézetét, helyette csúnya, kopott, gyomos lesz. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük mind a termőföldes feltöltés, mint a kavicsos feltöltés esetén rengeteg időt kell a gyeprácsozott területre áldozni. A ContiGrass ebben a kérdésben is a legjobb választás, ugyanis csupánminimális fenntartást igényel. A műfüves ContiGrass esetén elég ősszel lesöpörni a leveleket. Az élőfüves ContiGrass-t ezzel szemben locsolni és nyírni kell, de ez nagyon könnyedén javítható, ha ennek ellenéremégis tönkremegy a fű.

 

Select your currency