Gyeprács Magyarországon

A pázsitnak előnye is van, hiszen ez borítja azt a területet, ahol közlekedünk, ahol napozhatunk, ahol a gyerekek játszhatnak. Az való igaz, hogy van munka vele, ezért nem is éri meg aránytalanul nagyra terveznünk a gyepfelületet a kertünkben. Inkább legyen kisebb, de minőségi. A gyep minőségét, szépségét sok minden meghatározza, a talaj adottságoktól kezdve a megfelelő fűfajta keverék kiválasztásáig.

A gyeprács a ContiGrass segítségével 3x nagyobb mennyiségű esővíz elvezetésére képes, hiszen a ContiGrass a cellákban megtartja és apránként elszikkasztja az esővizet.

A telepítése gyors, a telepítés után nem kell füvet nyírni, locsolni, alig kell gondozni: ez mind időt spórol meg Neked.

A telepítése gyors, a telepítés után nem kell füvet nyírni, locsolni, alig kell gondozni: ez mind időt spórol meg Neked.

Nincs szükséged szaktudásra, speciális eszközre, csupán bele kell illeszteni a ContiGrass fűblokkokat a gyeprács cellájába.

Csapadékvíz elvezetés

A ContiGrass-al kialakított burkolat vízáteresztő képessége példátlan. A gyeprács celláiba a ContiGrass vizet fogad be, így csatornázás nélkül lehet nagy felületeket burkolni, nagy szerepe van a víz szikkasztásban is. Fontos a vízügyi törvény: 1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról.

Zöld és kész

Telepítés után a gyeprácsban gaz alig üti fel a fejét, és nem igényel különösebb gondozást. Hangulatos megjelenést biztosít a gyeprácsodnak. Télen-nyáron zöld marad.

Bárhol szép megoldást jelent

A gyeprácsok kocsi és garázsbejárók, járdaszegélyek, parkolók, kertek, rézsűk burkolására jelenthet praktikus megoldást, illetve tájépítészetileg is jelentős. A ContiGrass bárhol nagyszerű kiegészítője gyeprácsodnak.

Geocellák

A geocellák 5-20 cm magas HDPE szalagok pontonként történő összehegesztésével előállított, harmonikaszerűen széthúzható, méhsejtre emlékeztető szerkezetek, melyek feladata a földrézsűkön, esetenként sziklafelületeken 5-20 cm vastagságú termőföld tartós megtartása, a növénytakaró megtelepedése érdekében. A végeredményképpen kialakuló felületnek gyakorlatilag 100%-a zöldfelület, azaz biológiailag aktív. A megfelelő típust kiválasztva, akár 80° meredekségig lehet a növénytelepítés lehetőségét megteremteni. Kis sodrású patakokban, erős hullámveréstől mentes állóvizekben partvédelemre, mederburkolásra is alkalmas eszközök, ekkor a cellákat kaviccsal kell feltölteni.

A geocella fektetési irányától függően a rézsű felületén a víz akadálymentes lefolyása érdekében a hegesztési pontok között nyílást hagynak, vagy magát a szalagot perforálják.

Mire jó a gyeprács?

A gyeprácsok is jelentősen hozzájárulhatnak a gyep szépségéhez, és funkcióinak bővítéséhez. Mert mire is jó egy gyeprács? Elsősorban növeli a teherbíró képességét a pázsitnak. Hiszen ha száraz időben autóval végighajtunk a füvön, akkor nem valószínű, hogy az kárt tesz benne. Eső után, amikor a víztől laza a talaj, már nagy károkat tudunk okozni egy ilyen kocsikázással.

A gyeprács ezen is segít, hiszen a terhet jobban elosztja, nem károsodik a fűfelület. A vakondok ellen is jó, mert ez az egyébként hasznos állat a pázsit alatt „működve” már kevésbé hasznos. A gyeprácsozott területen hamar észreveszi, hogy nem tud feljönni a felszínre, így távozik.
E fűkiegészítő elemek könnyen és gyorsan lerakhatók. Gyeprácsból leggyakoribb a műanyag és a beton, de létezik keményfából készült is. Illetve mi magunk is készíthetünk természetes kövekből hézagos lerakást, ahol a résekben fű fog nőni. A gyeprács használatakor azonban nem mindegy, milyen a talaj szerkezete. Homokos, laza szerkezetű, szemcsés talajnál nem biztonságos az alkalmazása, mert nagyobb terhelésnél megcsúszhat a burkolat. A gyeprács lefektetése nem bonyolult, akár házilag is kivitelezhetjük, s nincs szükség szegély kialakítására sem.