A gyeprács saját kezűleg történő lerakásának lépései

Milyen lépései vannak a gyeprács házilag történő lefektetésének? A cikkben mutatjuk a komplett műveletet, rávilágítva a tartós végeredmény elérését támogató tényezők fontosságára.

Tudnunk kell, mire akarjuk használni a gyeprácsot (Forrás: Shutterstock)

A telepíteni kívánt gyeprács típusát érdemes a felhasználás jellegéhez igazítani

Vagyis pontosan tisztában kell lennünk vele, hogy mire fogjuk használni. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mindössze egy árok oldalsó részét kívánjuk stabilizálni, vagy pedig a kocsibejárót szeretnénk rendbe rakni a gyeprács segítségével.

Vagyis tudnunk kell, mekkora terhelés fogja érni magát a felületet. Erről a kérdéskörről egyébként korábban írtunk már bejegyzést. Amennyiben a gyeprácsnak legfeljebb a gyalogos forgalmat kell elbírnia, akkor a könnyebb műanyag megoldás is megfelelő választást kínál.

Kocsibejáróknál és autó parkolóknál viszont jellemzően nagyobb terhelésre kell készülni, ezért oda főként a betonból készült változatok beszerzése a javasolt.

Mire lesz szükség a gyeprács saját kezűleg történő lerakásához?

A telepítésre váró gyeprács elemeken kívül kizárólag mérő eszközök, illetve a talajmunkákra alkalmas szerszámok kellenek. Tehát egy hosszabb mérőszalag, vízmérték, valamint ásók és lapátok lesznek azok a kellékek, amikre szükség lesz.

Mérő eszközök és talajmunkára alkalmas szerszámok kellenek (Forrás: Shutterstock)

Hogyha a telepíteni kívánt felület nagyobb kiterjedésű, akkor a munkálatokat könnyebb lesz kivitelezni gépi segítséggel. Az normál kézi szerszámok azonban elegendőnek szoktak bizonyulni az esetek döntő többségében.

A tartós végeredményhez kiemelten fontos a talaj gondos előkészítése

A gyeprács elemek lerakását megelőzően el kell végezni a célterület gondos kimérését, valamint a talaj előkészítését. Utóbbi a legfelső talajréteg eltávolítását, valamint az egyengetést foglalja magába.

A kialakított mélységet a gyeprács vastagságának a függvényében célszerű megválasztani. Minél vastagabbak és erőteljesebbek a lerakásra váró elemek, annál mélyebb ásásra lesz szükség.

Ezáltal tudunk gondoskodni róla, hogy a kialakított felület optimális szintben legyen, ennek köszönhetően pedig hatékonyan be tudja tölteni a funkcióját. A nagyobb össztömegű terepjáróknak és teherautóknak 30-50 cm vastag, a normál családi autók közlekedéséhez pedig 25-30 cm-es vastagságot szokás kialakítani.

Amikor a talajt sikerült előkészíteni és vízszintes a felületünk, akkor kezdődhet maga a lerakás.

Így tudjuk önállóan is lerakni a gyeprács elemeket

A terep precízen kimérve, a talaj gondosan előkészítve, következhet a gyeprács elemek lerakása. Igazából maga a művelet nem jár semmiféle extra bonyodalommal. Mindössze arra kell ügyelni, hogy a modulok szorosan kapcsolódjanak egymáshoz.

Ezt egyes gyeprácsok esetében csatlakozók is segítik, így a kialakított felület még stabilabb lehet, az elemek nem tudnak szétcsúszni. A lerakás kapcsán célszerű egy előzetes struktúra mentén haladni.

A legcélszerűbb soronként lerakni a modulokat, egységesen balról jobbra haladva. Hogyha beton gyepráccsal dolgozunk, akkor a nagyobb tömeg miatt jól jöhet némi segítség is az emeléshez és illesztéshez.

A kulcsfontosságú kérdés: mi kerül a gyeprács cellái közé?

Az alapos munkával lefektetett gyeprács elemek közé hagyományosan földet szokás elhelyezni, fűmaggal elvetve. A módszer hátulütője, hogy a füvesítés hagyományos technológiája eleve magában hordozza a fű tönkremenetelét.

A gondosan elvetett fűmagokat az eső kimossa, az autó kereke kitapossa, a gyomnövények pedig egyszerűen elnyomják. Ha tartósan zöld, ápolt és gondozott gyeprácsot szeretnénk magunknak, akkor a ContiGrass kínálja számunkra az optimális megoldást.

A ContiGrass az optimális megoldás a gyeprács feltöltésére (Forrás: Wattsi Labor Kft.)

A blokkosított műfű modulokat telepítése és cseréje ugyanis játszi könnyedséggel megy, ahogy az alábbi videón is látható. Mindössze 2 perc alatt egy négyzetméterrel kényelmesen el tudunk készülni.

A végeredmény pedig hosszú éveken át tartós marad, megkímélve minket a gyep gondozásával járó fáradságos munkától és küzdelemtől.

Select your currency