A gyeprács elhelyezése

Vízszintes és enyhe lejtésű talajra nagyjából ugyanazzal a technológiával lehet gyeprácsot elhelyezni. Megmutatjuk mi ez a technológia, ami a ContiGrass használatát a gyeprácsban biztonságossá teszi.

A gyeprács elhelyezésének is van tudománya (Forrás: Shutterstock)

1. A terület előkészítése

A kiszemelt területen először a megfelelő alapozást kell előkészíteni. Kifeszített madzaggal jelöljük meg a végső felület magasságát. Ez alatt 30-70 centiméteres mélységig el kell távolítani földet. Minél nagyobb a várható terhelés, annál mélyebbre kell ásni. Az agyagos talaj is megköveteli a vastag alapozást. A területet övező, nagyjából 30 centiméteres sávban további 15-20 centiméter föld eltávolítása szükséges a szegélyezés miatt.

2. Tippek a zsinórhoz

A zsinórt tartó rúdon ragasztószalaggal, vagy jól látható markerrel jelöljük az egyes rétegek betervezett vastagságát. A zsinórok állításával lejtést lehet adni a térkőnek, hogy az esővizet pl. garázstól kifelé irányítsa. 0,5%-nál nem indokolt meredekebb lejtést beállítani, a gyeprácskő ContiGrass segítségével rendkívüli hatékonyan szikkasztja el az esővizet.

3. Szegélyezés

A kiásott területet övező sávban 0 mm-től 70-80 mm-ig tartó szemcseméretű sóderrel alapozzunk a teljes alapozás körülbelül 70%-os vastagságban, de maximum 25 centiméterrel a végső szint alá. Megfelelő állapotú betonnal építsük meg a szegélyt tartó alapot, hogy a később elhelyezett szegélykő felső síkja a végleges felszínnel megegyező magasságba kerüljön. Ezt körben, ahol nincsen stabil határoló felület (például kerítés sávalap vagy más burkolat szegélye) szükséges elvégezni. A szegélykövet a betonba helyezve kell rögzíteni, vízszintezővel kell függőlegesbe állítani, a felső síkot a madzag vonalába kell rendezni. A betont érdemes a szegélykő alsó harmadáig felhúzni. A további lépéseket a szegélyt tartó beton megkötését követően lehet elvégezni. A betont érdemes kb. 4 óránként vízzel locsolni.

Mindig tömörítsünk, de ne a szegélynél (Forrás: Wix)

4. Alapozás

A kiásott területet lapvibrátor segítségével tömörítsük, majd terítsünk szét 0 mm-től 70-80 mm-ig tartó szemcseméretű sódert az alapozás legalább 50%-os vastagságában, de maximum 20 centiméterrel a felső szint alá. A sóder elhelyezését érdemes 10-15 centinként elvégezni és lapvibrátorral részletekben tömöríteni. Erre 0 mm-től 20-30 mm-ig tartó szemcseméretű sódert hordjunk rá olyan vastagságban, hogy annak a felső síkja 12-15 centiméterrel legyen a végső felület alatt. Lapvibrátorral tömörítsük az alapozást. Figyelem! A szegélykő közelében ne dolgozzunk lapvibrátorral, mert az rongálhatja a szegélyezést. Erre érdemes még egy néhány milliméteres szemcseméretű zúzalék réteget ráhordani, hogy az alapozás végső magassága nagyjából 9 centiméterrel legyen a végső szint alatt. A lapvibrátoros tömörítést követően terítsünk szét geotextiliát a teljes területen.

5. Gyeprács elhelyezése

A megfelelő alapozást követően elkezdhetjük a gyeprácsköveket elhelyezni a kijelölt területen. Figyelem, ez nagyon megerőltető munka, csak olyan végezze, aki megfelelő fizikai teherbírással rendelkezik, vagy bízza szakemberre a feladatot. Egy gyeprácskő akár 35 kilogrammot is nyomhat. A szegélynél a kövek méretre vágását megfelelő eszközzel végezzük és használjunk porálarcot, védőszemüveget és fülvédőt. A kövek elhelyezését kívülről kell elkezdeni és befele kell haladni (pl. utcától a ház felé). Az alapozásra ne lépjünk közben. A megfelelő esztétikai eredmény végett több raklapról keverve, vegyesen helyezzük le a gyeprács köveket.

6. Cellák feltöltése

A feltöltést többféleképpen el lehet végezni. Mi a ContiGrass segítségével történő feltöltést tartjuk a legjobb megoldásnak. A telepítése gyors, azonnali eredményt ad, ráadásul tartós megoldás. Kell ennél jobb? Itt már rendelni is tudsz. Itt ingyenes területfelmérést, itt pedig személyre szabott árajánlatot tudsz kérni.

Select your currency